Αναβολή στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Αναβολή στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 2675/16.12.2009

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

Η νέα ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, που δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το 2014, μόνο αναστάτωση και προβληματισμό δημιουργεί στους κατοίκους και στους επαγγελματίες καταστηματάρχες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ενώ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το έργο της πρώτης γραμμής του Μετρό  προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2012, η καταλυτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται δύο χρόνια αργότερα. Το νέο χρονοδιάγραμμα ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά το γεγονός ότι οι διανοίξεις των τούνελ προχωρούν κανονικά με τους μετροπόντικες,  ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στην χρηματοδότηση του έργου, ώστε να δικαιολογούνται οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί προβληματισμό και αναστάτωση, ιδίως στους εμπόρους και καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της πόλης που έχουν υποστεί οικονομικές συνέπειες στη δουλειά τους και μείωση της αγοραστικής κίνησης, λόγω των έργων κυρίως στην Εγνατία Οδό και στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περιφερειακές αγορές, όπου σημειώνονται έργα του μετρό, όπως οι οδοί Δελφών και Π. Συνδίκα. Οι δυσκολίες στη διάβαση των πεζών μπροστά από τα καταστήματα έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική κίνηση των καταστημάτων στις περιοχές αυτές, που αδυνατούν πλέον να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες σε μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πλέον ζημιογόνες και κινδυνεύουν με λουκέτο, πριν καν ολοκληρωθεί το έργο και βρεθούν σε πλεονεκτική θέση. 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους θα καθυστερήσει δύο ολόκληρα χρόνια η ολοκλήρωση της πρώτης βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και μέσα στην αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου που ήταν το 2012;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Οικονομικών για τη στήριξη των επαγγελματιών καταστηματαρχών και εμπόρων, οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται στις περιοχές-εργοτάξια του μετρό και έχουν δεχθεί μεγάλη ζημιά στην αγοραστική τους κίνηση, ιδιαίτερα μετά τις νέες εξαγγελίες για καθυστέρηση του έργου για δύο χρόνια;

Απαντήσεις Υπουργείων